Йотова откри 70-ата учебна година в българското училище в Братислава 18.09 | 17:09

Наша мисия е езикът ни да се изучава на повече места по света, заяви вицепрезидентът

От iNews.bg

70-ата юбилейна учебна година в Българското средно училище "Христо Ботев" в словашката столица Братислава откри вицепрезидентът Илияна Йотова. "Аз съм българче" и български народни песни огласиха двора на учебното заведение. В тържеството се включиха и деца от българската частна детска градина, която функционира към училището.

"Преди 70 години няколко български и словашки деца, а днес вече над 100 прекрачват прага на едно от най-авторитетните училища в Словакия. Все братя славяни, Кирило-Методиевото дело е мощен фактор за единение на нашите славянски народи", отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни, че делото на Кирил и Методий започва от тези земи, за да стигне до българските земи, където е спасено и дава началото на третата християнска цивилизация – славянската.

С думи на благодарност и признателност вицепрезидентът се обърна към учителите и родителите, които с упоритост и духовна сила пазят този храм на българския дух, далеч от Родината.

"Наша мисия, която трябва да привлича все повече последователи, е българският език да се изучава на все повече места по света. За да разпространяваме красивия ни език, древна българска история и богата култура", отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова пожела на учениците да бъдат любознателни и усърдни в учението. Вицепрезидентът завърши приветственото си слово с думите на Константин Кирил-Философ от "Проглас от Евангелието": Голи са без книги всички народи. "В едно от най-върховите постижения на Златния век на българската литература "Учително евангелие" Константин Преславски пише: "Търсете книгите, защото в тях ще намерите вечния живот." На добър час!", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на училището златна плочка с изписани на нея кирилски букви, най-новото фототипно издание на "История славянобългарска" на Зографския манастир и превод на няколко езика на стиховете на патрона на учебното заведение Христо Ботев. Директорът Даниела Дойнова връчи на Илияна Йотова почетен плакет за 70-ия юбилей и книжки с произведения на учениците. На среща с вицепрезидента учителският колектив разказа за своята дейност.

Водещи

Най-четени