Берлин пред късане на дипломатическите отношения с Пхенян 01.12 | 10:03

Германия отзовава повечето си дипломати от страната, иска и от КНДР същото

От iNews.bg

Германия ще съкрати дипломатическата си мисия в Пхенян и ще изиска от Северна Корея да намали присъствието си в Берлин. новината съобщи външният министър Зигмар Габриел след среща с американския си колега, предаде БГНЕС. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън посрещна германеца в Държавния департамент, докато Вашингтон се надява съюзниците му да направят повече, за да изолират режима на Ким Чен Ун.

"Ние вече сме намалили персонала на посолството в Северна Корея и ще го направим още веднъж", каза Габриел пред репортери, като добави, че двама дипломати са оттеглени и още един ще ги последва. Повече германци могат да напуснат посолството, но това ще се извърши в консултация с европейските съюзници на Берлин, някои от които също имат мисии в азиатската държава. "Ние също така казахме на севернокорейците, че ще трябва да намалят персонала си в посолството в Германия", каза още Габриел, като добави, че по този начин Германия увеличава дипломатическия натиск срещу КНДР.

Срещата на Тилърсън с Габриел се състоя, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оплака, че Китай не успява да убеди Ким Чен Ун да спре програмата си за ядрени и балистични ракети.

Водещи

Най-четени