Шиндзо Абе по примера на Обама: Ще почете Пърл Харбър, без да се извинява 06.12 | 12:16

Американският президент само се поклони пред паметта на жертвите в Хирошима

От iNews.bg

Премиерът Шиндзо Абе ще бъде първият японски лидер, който ще посети Пърл Харбър. Военната база на САЩ бе нападната вероломно на 7 декември 1941 г. от японските ВВС, при което загинаха над 2400 американски войски и цивилни.

Абе обаче няма намерение да поднесе извинение за атаките, а да почете починалите, съобщиха от кабинета на японския министър-председател, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

"Посещението е с цел да се почетат душите на тези, които са загубили живота си във войната, а не с цел извинение", заяви шефът на японския кабинет Йошихиде Суга в пресконференция преди визитата на Абе в САЩ.

Визитата на Абе идва, след като през май Обама стана първият американски президент, посетил японският град Хирошима, където американската армия извършва първата атака с атомна бомба, убивайки над 150 000 цивилни японци. Така САЩ принуждава Япония да обяви капитулация във Втората световна война.

С посещението си в Хирошима американският президент разочарова японците, оказвайки само почит към загиналите, но не и извинение от страна на САЩ за извършения геноцид. Сегашният жест на японския премиер всъщност е реплика на предшестващия от страна на Белия дом.

Водещи

Най-четени