Скопие има по-малко от година да се подготви за преговори за присъединяване към ЕС 18.07 | 16:33

Македония ще трябва да покаже, че отговаря на изискванията в 33 от 35 глави

От iNews.bg

Македония стартира процеса на скрининг за подготовка на началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, които се очаква да започнат през юни следващата година. За главен преговарящ е назначен вицепремиерът по евроинтеграцията Буяр Османи, а за технически преговарящ съветникът на премиера Боян Маричич. Решението бе взето на вчерашното заседание на правителството, на което присъства и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, с чиято визита в Скопие официално бе поставено началото на скрининга, предаде БГНЕС.

"Скринингът" всъщност представлява процес на аналитичен преглед на цялостното европейско законодателство, което се прилага в процеса на преговорите за присъединяване. Всяка държава, която е станала член на ЕС, е преминала през този процес. Става дума за над 100 000 страници на европейското законодателство и огромен брой технически стандарти с участието на десетки институции на ЕС и стотици институции в страната с около 1 000-2 000 национални експерти. Обикновено процеса във всичките му етапи може да продължи от една до две години и е унифициран за всички страни.

Премиерът Зоран Заев заяви на пресконференция с Хан, че преговорите с ЕС са историческа задача и основен приоритет. "Установихме обща динамика на преговорите, като установихме структурата им от наша и от тяхна страна. Днес Хан представи основния план за скрининг и направихме заключения", отбеляза Заев.

Докладчикът за Македония в ЕП Иво Вайгъл подчерта, че този ключов исторически момент за Македония трябва да бъде оценен като първата конкретна стъпка към членство в ЕС. "Това не е формалност, това е съдържателен шанс за прогрес. Членството в ЕС и НАТО е историческа възможност за Македония. Няма да има втори шанс", каза Вайгъл, поздравявайки министър-председателите на двете страни за постигнатото споразумение.

Съгласно предишния опит на страните, които са преминали през този процес, главите 23 (Правосъдие и основни права) и 24 (Правосъдие, свобода и сигурност) са най-чувствителни. Най-обемни се разделите 11 (Селско стопанство и развитие на селските райони), 12 (Безопасност на храните, ветеринарна и фитосанитарна политика), 27 (Околна среда), а предизвикателство ще бъдат и глави 1 (Свободно движение на стоки), 8 (Политика на конкуренция) 19 (Социална политика и заетост). Има общо 35 глави, но само 33 имат специфично европейско законодателство. Глава 34 е за определяне на институционалните въпроси, а глава 35 е за "всичко останало", което не е обхванато от стандартните 33 глави.

Според новата практика на Европейската комисия в преговорите първи се отварят глави 23 и 24, които се счита за най-чувствителни и "уязвими".

Водещи

Най-четени