Тереза Мей с успешна първа крачка към премиерския пост 05.07 | 22:05

Резултатите показват, че по всяка вероятност наследникът на Камерън ще е жена

От iNews.bg

Външният министър на Великобритания Тереза Мей, която е и един от кандидатите за постовете на Дейвид Камерън, от които той се оттегля – председател на Консерваторите и премиер, направи първа успешна крачка в борбата за тях. Днес тя спечели убедителна победа в първия тур на вътрешнопартийните избори.

Тереза Мей печели гласовете на 165 от депутатите на Консерваторите, като по този начин излезе далеч пред втория по популярност кандидат – министърът на енергетиката и климатичните промени Андреа Лийдсъм, която събира 66 гласа. Трети пък засега се нарежда бившият военен министър на Великобритания Лиъм Фокс с 16 гласа, предаде ТАСС.

Следващите 2 тура на вътрешнопартийните избори ще бъдат проведени на 7 и 12 юли. След това броят на кандидатите ще бъде намален до двама. Ако се съди по резултатите до момента, най-голям шанс имат Мей и Лийдсъм, което пък означава, че следващият премиер на Великобритания най-вероятно ще бъде жена, което не се е случвало от ерата на Маргарет Тачър.

След като кандидатите за лидерския пост в Консервативната партия намалеят до двама, тогава вече ще бъде направен окончателният избор. Той обаче няма да бъде в ръцете само на депутатите от партията, а на всички нейни членове, които са около 150 хил. Те ще имат на разположение близо 2 месеца, за да решат кого да подкрепят. Очаква се името на новия председател на Консерваторите, което автоматично означава и премиер, да стане ясно до 9 септември.

Водещи