Макрон си навлече гнева на САЩ с блокадата на еврочленството на С.Македония 05.11 | 13:30

Вашингтон ще натиска Франция да вдигне ветото си срещу Западните Балкани

От iNews.bg

САЩ са си поставили за цел да окажат натиск над Франция да вдигне ветото си над разширяването на ЕС със Западните Балкани и да поправят "историческата грешка", заяви високопоставен дипломат, цитиран от "ИЮ Обзървър", предаде БНР.

"Америка иска Западните Балкани да имат европейска перспектива и ще направи всичко по силите си да убеди Европейския съюз да промени позицията си преди следващата среща на евролидерите в Загреб през май", заяви в Белград в понеделник спецпосланикът на САЩ за региона Матю Палмър.

"За нас ЕС допусна историческа грешка, изпращайки лош сигнал за целия регион", каза той по повод решението на Франция да не дава дата за започване на преговори за членството на Албания и Северна Македония.

Лидерите на ЕС трябва да се срещнат с колегите си от Западните Балкани в Загреб през май в рамките на хърватското председателство на общността.

Специалната среща идва, след като френският президент Еманюел Макрон наложи вето на започването на преговори с Тирана и Скопие.

Според Париж ЕС първо трябва да реформира правилата за разширяване, а Скопие да положи повече усилия за борба с корупцията.

Но евроинституциите са "на тъмно" относно реалния мотив зад решението на Макрон, заяви източник от ЕС.

"Ние всички все още сме шокирани. Какво наистина иска Франция?", коментира източникът и допълни: "Северна Македония направи всичко".

Няколко страни членки призоваха Франция да изясни позицията на предстояща среща на постоянни представители в ЕС или на министри, като Берлин повече критиките към Париж.

Палмър от своя страна призова сръбския президент Александър Вучич да нормализира отношенията с Косово, за да изчисти пътя на Белград към ЕС.

Но Вучич настоя, че никога няма да признае Косово, подчертавайки важността от ангажимент на Запада към разрешаване на конфликта.

"Интеграцията на Западните Балкани със Запада трябва да бъде завършена. Тази визия е централна за американските стратегически интереси, както и за европейските", подчерта преди това Палмър в Прищина.

Дипломатът предупреди, че в противен случай Русия, Китай и други актьори с радост ще запълнят всеки вакуум в този важен регион.

"Москва активно се противопоставя на западната интеграция на региона, сеейки смут, съмнения и дезинформация, където може", подчерта Матю Палмър. 

Водещи

Най-четени