Повече от милион вече успяха да се излекуват от COVID-19 01.05 | 11:06

Възможно е много хора да хванат вируса, но да не разберат, отбелязват експерти

От iNews.bg

Повече от един милион души от над три милиона заразени вече са се възстановили от коронавируса, сочат данни на университета Джонс Хопкинс, предаде БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Статистиката – като всички данни за коронавирус – трябва да се чете с повишено внимание.

COVID-19 изглежда има ниска смъртност, което означава, че почти всички от тези три милиона заразени в крайна сметка ще се възстановят – въпреки че в някои случаи това може да отнеме много време.

Но точно колко ще се възстановят? Това зависи от смъртността на вируса – т.е. колко хора, които се заразят ще умрат – нещо, което все още не знаем.

Прогнози на медицинско списание The Lancet предполагат, че коронавирусът е с по-висока смъртност от грипа (0,1%) и с по-ниска от SARS (9,5%).

Ако анализираме случаите на круизните кораби – където няма "външни инфекции” или нетествани хора – смъртността изглежда е около 1%, пише списанието.

Но тъй като ситуацията с тестването е толкова различна в отделните страни (и никоя страна няма 100% тестване на населението като пасажерите на круизните кораби), можем да видим само съотношението на смъртните случаи и потвърдените инфекции.

Когато се тестват само хора с по-силно проявени симптоми, честотата на смъртност е по-висока от 1%.

В действителност е вероятно много хора да хванат вируса, без да бъдат официално регистрирани – което означава, че смъртността е по-ниска, отколкото може да показват официалните данни.

Водещи

Най-четени