Япония ще купува още оръжия 04.01 | 12:25

Причината е в поредицата ракетни и ядрени опити на Северна Корея

От iNews.bg

Япония ще усилва собствения си отбранителен потенциал на фона на увеличаващата се ракетно-ядрена заплаха от Северна Корея. Това заяви на първата си пресконференция за 2018 г. премиерът на страната Шиндзо Абе. "На фона на севернокорейската заплаха ще увеличаваме отбранителния потенциал на нашата страна", каза той, предаде БГНЕС.

Абе не уточни по какъв начин ще протече този процес. По време на неотдавнашното посещение на американския президент Доналд Тръмп в Япония Абе съобщи, че неговата страна ще купи по-големи количества различни видове американско оръжие заради изострящата се ситуация в региона в резултат на активността на Пхенян.

През декември миналата година правителството на Абе взе решение за разполагането в северната и югозападната част на главния японски остров Хоншу два американски комплекса за ПРО Aegis Ashore, които, както се твърди, трябва да защитят страната от крилати и балистични ракети. Тези комплекси ще бъдат купени от САЩ за 889 милиона долара всеки. Очаква се, че тяхното разполагане ще завърши през 2023 г.

Водещи

Най-четени