Гърция ни пуска да влизаме само през „Кулата“ 01.07 | 10:26

Снощи Атина реши да затвори и „Маказа“

От iNews.bg

От днес влизането в Гърция от България ще е възможно само през граничен пункт "Кулата - Промахон" с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването. Мярката е част от предприетите досега от правителството в Атина мерки за борба с коронавируса.

На граничен пункт "Кулата - Промахон" автомобилите преминават бързо, съобщава БНР. 

До този момент няма върнати туристи. Над 200 са обаче камионите, чакащи на границата. Очаква се натискът от трафика да се промени в по-късните часове.

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и държавите членки на Евросъюза, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници. Съкратеното му наименование, изисквано от гръцките власти, е PLF.

Контролът се осъществява от Генералния секретариат за гражданска защита на Националната организация за обществено здраве, на които е възложено изпълнението на медицинския контрол. 

До вчера беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила - "Кулата" и "Маказа", а снощи от гръцкото посолство обявиха, че единственият път, през който ще може да се преминава, е "Кулата - Промахон".

Преди минути Гърция затвори граничния си пункт "Ексохи" за леки автомобили.

През границата могат да преминават само тежкотоварни камиони и сезонни работници срещу представен документ, че са такива.

Останалите пунктове "Кулата", "Ивайловград" и "Капитан Петко Войвода" все още пропускат туристи.

"Кулата" остава единственият сигурен пункт, през който могат да преминат туристи за южната ни съседка.

Водещи

Най-четени