Турция не иска Гърция да участва в процеса за мир в Либия 22.01 | 10:09

Атина е на грешната страна в тази криза, казва Чавушоглу

От iNews.bg

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че няма причина Гърция да участва в Берлинския процес – инициативата за опит за разрешаване на кризата в Либия с политически средства.

"Гърция не е участник в процесите в Либия", каза той в интервю за турската телевизия NTV в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, като добави, че единствената причина Атина да иска да участва на форума в Берлин е била да повдигне въпроса за морския пакт, подписан между Турция и базираното в Триполи либийско правителство.

"Но този въпрос не беше на дневен ред. Гърция гледа на този въпрос от много тясна гледна точка", добави Чавушоглу, цитиран от "Катимерини", предаде БГНЕС.

Той също разкритикува гръцкото правителство, че е приело либийския военен командир Халифа Хафтар в Атина ден преди Берлинската конференция, отбелязвайки, че този ход показва, че страната няма "зряло” отношение към процесите.

"Фактът, че Гърция подкрепя нелегитимен претендент за властта, а не подкрепеното от ООН законно правителство, показва, че тя е на грешната страна", каза Чавушоглу и добави, че Гърция трябва "да приеме политиката на споделяне на ресурси", имайки предвид откритите големи находища на природен газ в Източното Средиземноморие. Те се превърнаха в ябълка на раздора между Атина и Анкара. 

Водещи

Най-четени