Москва в контраатака: Американците ни се месят в изборите 15.12 | 15:04

Дипломати от посолството на САЩ участват в протестите на опозицията, каза Сергей Лавров

От iNews.bg

Пореден скандал може да избухне между Москва и Вашингтон. Русия обвини САЩ в същото, в което от Щатите я обвиняват от повече от година. "В руските избори постоянно има намеса, дори от страна на посолството на САЩ", заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров пред Съвета на федерацията в рамките на "правителствения час". "В нашите избори постоянно има намеса. Президентът Владимир Путин многократно цитира конкретни примери за това как действа посолството на САЩ, включително чрез участието на свои дипломати в митингите на опозиционните партии", каза още той, предаде БГНЕС.

Министърът на външните работи обяви още, че Русия не възнамерява да се намесва в делата на други страни, наподобявайки работата на Вашингтон за "износ на демокрация" чрез разгръщането на войни и конфликти. "Не е рентабилно да правим нещо подобно", каза той, аргументирайки се с нормите на религиозния морал и прагматичните интереси на руската държава.

Първият дипломат на Москва заяви, че Русия ще търси уважение и защита на паметниците на съветските войници в Европа, позовавайки се на новия закон за декомунизацията, който влезе в сила на 21 октомври в Полша. Той засегна и други актуални международни теми, като посочи, че ако САЩ разтрогнат иранската ядрена сделка, това би дало свобода на Северна Корея да разшири своята ядрено-ракетна програма. Това, според Лавтров, би било и погрешен сигнал към онези, които разчитат на дипломатичното решаване на проблема. Според него, опитите за провокиране на военен сценарий за уреждане на ситуацията около Пхенян ще доведат до бедствие.

По думите му, основната причина за сегашните конфликти в света е "последователната егоистична и цинична линия на редица държави, водени от САЩ, свикнали техният подход да бъде приеман за най-истинен. "Западът се опитва да попречи на естествения процес на формирането на нов, по-справедлив и демократичен полицентричен световен ред", каза министърът.

Лавров твърди още, че САЩ, под претекст за борбата срещу Русия, искат да принудят ЕС да купува по-скъп американски природен газ. Той отбеляза, че Москва ще развива сътрудничеството си с Брюксел в темпа, на който колегите от ЕС са готови. "Но нашата многовековна външна политика няма да бъде заложник на капризите в рамките на Европейския съюз", подчерта той.

По неговите думи, Москва, Техеран и Анкара в енергийната сфера развиват сътрудничество, което е независимо от "финансовата манипулация на Вашингтон". Външният министър каза, че трите страни имат пълно разбиране в борбата срещу тероризма и опазването на териториалната цялост на Сирия: "Както каза президентът Путин, имаме 100% съвпадение на цели и интереси и това обединение осигурява последователна и ефикасна работа на преговорите в Астана".

Той изтъкна, че Русия активно помага на афганистанската армия и силите за сигурност да се оборудват с оръжия за борба с тероризма, с което САЩ не са успели да се справят. Според него, американският военен персонал в страната не може да се справи нито с ръста на производството на наркотици, нито със заплахата от тероризъм.

Лавров предупреди, че страните от Централна Азия могат да станат следващата цел на терористичната групировка "Ислямска държава". Той заяви също, че Москва не вижда признаци за готовността на Украйна да нормализира двустранните отношения. Руският външен министър обърна внимание на това, че Киев не обръща внимание на задълженията, наложени от Вашингтон за борба с корупцията. Според него, украинците разбират, че настоящите власти на страната не представляват интересите на хората.

Водещи

Най-четени