Европа е раздирана от националистически егоизъм, заяви папа Франциск в Гърция 04.12 | 17:39

Брюксел не е "двигател на солидарността", подчерта той

От iNews

След пристигането си в Гърция днес папа Франциск предупреди, че Европа е раздирана от "националистически егоизъм" по въпроса на миграцията. 

Според него действията на ЕС за преодоляване на мигрантската криза продължават да са некоординирани, а решенията - временни. Брюксел не е "двигател на солидарността", подчерта папата. 

Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието, което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина.

Визитата е по покана на държавния глава Катерина Сакеларопулу. Първата среща е в президентския дворец. Програмата включва също разговори с премиера Кириакос Мицотакис, както и с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Във видеопослание понтифът напомни, че Средиземно море се е превърнало в "голямо гробище" поради многото жертви на мигранти.

Утре папа Франциск ще посети мигрантския лагер на остров Лесбос. 

Това е второто посещение след 2016 година на гръцкия остров, превърнал се в синоним на бежанската криза.

Утре след обяд в Двореца на музиката в Атина ще бъде отслужена божествена литургия с ограничен брой посетители поради строгите епидемични мерки.

Въпреки това католици от съседните балкански страни пристигнаха в гръцката столица, за да посрещнат духовния водач. Акредитирани са 200 журналисти.

Над 3500 полицаи охраняват Атина. 

Полицията забрани митингите и други масови събирания на хора в редица райони на Атина. За днес в центъра на гръцката столица бяха планирани два протеста "срещу принудителната ваксинация".

Папата пристига в Гърция след визита в Кипър.

Водещи

Най-четени