Пхенян с пореден ракетен опит 05.04 | 09:24

Изстрелването става в навечерието на срещата между Тръмп и Си Цзипин

От iNews.bg

Северна Корея за пореден път подразни света и най-вече държавите около нея и Запада. Пхенян направи N-ти вече опит с изстрелване на балистична ракета. Тя е прелетяла около 60 километра. Паднала е отново във водите на Японско море.

Пхенян твърди, че поредицата от тестове е с мирни цели, но според Запада Северна Корея разработва програма за ядрени оръжия. Японското правителство веднага разкритикува поредния ракетен опит на Северна Корея. Той се случва в навечерието на първата среща между Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзипин.

Многобройни резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Пхенян всякакъв вид ракетни тестове. Той обаче продължава с тях, включително и с ядрени опити. В последните месеци напрежението на Корейския полуостров се увеличи значително. От САЩ дори вече заплашиха, че не само ще засилят присъствието си в района, но не изключват и военен удар срещу Северна Корея. Сериозни критики към Пхенян вече правят и от Москва и Пекин, които по-рано по-скоро запазваха неутрална позиция по отношение на Северна Корея.

Водещи

Най-четени