Жертви и стотици ранени при земетресението в Албания 26.11 | 10:30

Трусът е причинил значителни щети и разрушения, усетен е и в Западна България

От iNews.bg

Силното земетресение в Албания от тази сутрин е довело до най-малко четири жертви и над 140 ранени. Има значителни щети и разрушения, предаде БНР. Започват описване и възстановяване на щетите. Няколко сгради са се срутили след първоначалния силен трус от 6.4 по Рихтер, който е предизвикал паника сред населението. Има срутени сгради по адриатическото крайбрежие на страната, както и в столицата Тирана, където са постъпили сигнали за ранени от паднали стени. Получен е сигнал за затрупани хора под жилищен блок, съобщават местни медии.

"Най-силният трус продължи повече от 15 секунди. Всички хора излязоха от сградата, защото всичко се тресеше, няколко стени паднаха и затова сега стоим на улицата",  разказа един от очевидците.

Епицентърът е бил близо до Шияк и на 40 км от Дуръс, на дълбочина около 20 километра, като земетресенията са усетени и в Северна Македония и Гърция

Няма данни за пострадали българи.

У нас първият трус е усетен по високите етажи в Перник и София, съобщиха за програма "Хоризонт" на БНР от Националния институт по геофизика, геодезия и география. От Районната служба "Пожарна" в Благоевград информираха, че няма постъпили сигнали от граждани. Сеизмолозите продължават да регистрират трусове, като последният е бил с магнитуд 3,4 по Рихтер.

Към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението или за загубена връзка с наши сънародници в Албания, съобщават от българското външно министерство. По данни на посолството ни в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната.  В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Сеизмолозите продължават да регистрират трусове, като последния бил с магнитуд 3,4 по Рихтер.

Преди два месеца при силно земетресение в Албания бяха ранени повече от 100 души, а стотици постройки бяха срутени, припомнят местните медии.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до албанския си колега Еди Рама по повод силното.

"От името на целия български народ и от свое име изказвам най-искрени съболезнования и съчувствия към Вас и към роднините и близките на пострадалите", отбелязва Борисов в телеграмата до Еди Рама.

Водещи

Най-четени