Паника в центъра на Осло! Норвегия се размина на косъм от бомбен атентат 09.04 | 10:39

Сапьори обезвредиха взривно устройство на оживена улица в събота вечерта, терористът е задържан

От iNews.bg

Полицията в норвежката столица съобщи, че е неутрализирала взривно устройство, намерено в оживена зона в центъра на столицата Осло късно в събота. Имало и задържан заподозрян, предаде Асошиейтед прес. Сапьори са детонирали подозрителния предмет, описан първоначално от полицията като "устройство, приличащо на бомба". Впоследствие обаче бе потвърдено, че това е експлозив.

  Подозрителният предмет, представляващ кутия с размер 30 на 30 см, е бил намерен на оживена търговска улица в Грьонлан - мултиетнически квартал с многобройни популярни барове и ресторанти, както и няколко джамии. В квартала, където живеят много имигранти от Африка и Близкия изток, се намира и главното полицейско управление на града. То е по-малко от километър от мястото, където е открита бомбата, отбелязва Ройтерс.

Началникът на полицията Видар Педерсен заяви заяви, че устройството е било намерено точно пред метростанцията в Грьонлан и полицията е отцепила широк периметър наоколо, извеждайки хората от заведенията, съобщава и Асошиейтед прес.

"Всички ресторанти бяха затворени", разказа по телефона за АП 23-годишната Малин Мюрволд, която е станала свидетел на случващото се от прозореца си на четвъртия етаж.

"Видяхме как полицаи в тежки бронежилетки влизаха във всеки магазин и ресторант. Искахме да видим какво става, но полицаите ни крещяха да влезем вътре и да стоим там, където сме", добави тя.

В официалния си акаунт в Туитър полицията съобщи, че е задържан един заподозрян, но отказа да даде повече информация за него. Задържан е мъжът, за който се предполага, че е оставил кутията.

Норвежката Полицейска служба за сигурност (вътрешното разузнаване), в чиито задължения влиза борбата с тероризма, пое разследването за взривното устройство, което снощи беше намерено в Осло, предаде Ройтерс. Представителят на службата Мартин Бернсен каза пред журналисти, че е решила да се заеме с разследването "по няколко причини", но засега не можела да влиза в подробности.

Норвегия е в състояние на повишена тревога, след като съседна Швеция пострада от терористичен атентат с камион в центъра на столицата Стокхолм.

Водещи

Най-четени