Скопие и Тирана получават дата за преговори за еврочленство в края на март? 24.02 | 16:34

Дипломати от ЕС и Западните Балкани очакват това да се случи веднага след като ЕС приеме новата методика

От iNews.bg

Северна Македония и Албания вероятно ще получат дата за начало на преговорите за членство в ЕС на срещата на върха на общността на 26 и 27 март. Това потвърдиха участниците в конференция в Солун, на която трябва да бъде разгледана новата методология на Европейския съюз за водене на преговори за разширяване преди срещата на върха за Западните Балкани в Загреб през май, съобщава БНР.

Форумът е под мотото "От Солун до Загреб". Конференцията бе открита от домакина – външният министър на Гърция Никос Дендиас.

"Гласът на партньорите ни от Западните Балкани трябва да бъде чут, преди да приемем новата методология. Това е решаващо. Трябва да изслушаме опасенията и възгледите на тези държави, тъй като нашите държави са най-чувствителни към техните проблеми и най-добрите преносители на послания от региона в Европейския съюз", каза той.

Очаква се новата методология за преговори за членство да бъде разгледана от европейските лидери на срещата на върха на 26 и 27 март. Всички дипломати в Солун очакват тогава и да бъде дадена дата за начало на преговори със Северна Македония и Албания.

"Трябва да приемем промяна на критериите, но от друга страна трябва да работим паралелно и да започнем преговори със Северна Македония и Албания, особено защото двете държави отбелязаха значителен прогрес", каза Миро Церар – външен министър на Словения.

"Не трябва да забравяме историческия договор от Преспа, Договора между Северна Македония и Албания, процесът за борба с корупцията в Албания" добави той.

Конференцията в Солун има за цел да подготви и срещата на върха за Западните Балкани в Загреб в рамките на хърватското председателство на Европейския съвет.

Водещи

Най-четени