Щатите с крачка назад в икономическата война с Китай 18.01 | 17:52

Във Вашингтон обсъждат дали да отменят някои от митата в замяна на отстъпки от Пекин

От iNews.bg

Официални представители на САЩ обсъждат възможността да отменят част или дори всичките мита, наложени върху вноса на китайски стоки, като начин да успокоят финансовите пазари и да дадат на Пекин стимул да направи по-сериозни отстъпки в търговските преговори между двете водещите световни икономики, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с вътрешните обсъждания по този въпрос в администрацията на Белия дом, предаде БНР.

Идеята за премахване на някои или на всички тарифи е била предложена от министъра на финансите Стивън Мнучин в поредица стратегически срещи преди очаквания нов кръг от търговските преговори с Китай в края на януари (на 30-ти и 31-ви януари), когато китайският вицепремиер Лю Хъ, който е топ икономически съветник на президента Си Цзинпин, ще посети Вашингтон.

Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" целта на подобен ход е да се ускорят търговските преговори и да се спечели подкрепата на Китай за провеждането на дългосрочни реформи.

Стивън Мнучин обаче е изправен пред съпротива от страна на американския търговски представител Робърт Лайтизер, който е загрижен, че всяка подобна отстъпка може да се разглежда като знак за слабост, посочват същите източници.

Те също така отбелязват, че идеята за подобни отстъпки все още не е достигнала до президента на САЩ Доналд Тръмп и че резултатите от течащите дискусии не могат да се прогнозират. По време на предишните обсъждания, свързани с Китай, Тръмп застана на страната на Лайтизер по отношение на митнически тарифи, а не на страната на Мнучин. Този път обаче президентът дава ясно да се разбере, че иска да сключи търговска сделка и оказва натиск върху търговския представител за нейното постигане, смята източниците на "Уолстрийт джърнъл".

Макар и непотвърдена, информацията за евентуално премахване на част или дори на всички мита, наложи върху китайския внос в САЩ, доведе до подем на пазара на акциите на Уолстрийт в края на вчерашната търговия и до солиден ръст на азиатските фондови борси в петък.

След колеблива търговия почти през целия четвъртък, трите американки фондови индекса отбелязаха добър скок в края на деня в резултат на информацията на "Уолстрийт джърнъл". Индексът на сините чипове DJIA нарасна с 163 пункта (повишение с 0,67%), широкият индекс S&P500 - с 0,76% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,71%.

Азиатските борси в петък също приветстваха индикациите за по-силен интерес на САЩ за разрешаване на търговските спорове с Китай, като китайският водещи индекс Shanghai Composite нарасна с 1,42%, индексът Hang Seng - с 1,25%, японският индекс Nikkei - с 1,29% и южнокорейският Kospi - с 0,82%.

Водещи

Най-четени