Мадуро и Гуайдо си разменят заплахи 06.03 | 12:00

Президентът заяви, че ще разгроми конкурента си, той от своя страна плаши с блокиране на държавни институции

От iNews.bg

Съединените щати разглеждат възможността да наложат нови санкции срещу Венецуела, за да засилят натиска върху правителството на президента Николас Мадуро да се оттегли от властта, съобщи съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън.

В Каракас венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу Мадуро. Гуайдо иска държавните работници да излязат на протест, като блокират обществения сектор и притиснат президента Николас Мадуро да напусне поста, предаде БНР.

"Ще има постоянна стачка на публичната администрация. Няма да е от днес за утре, но знаем, че ще започнат заплахите, преследванията, знаем какво ще сторят", заяви опозиционният лидер на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо, който е признат за временен президент от петдесетина държави, увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу режима.

Мадуро пък заяви, че ще разгроми опозицията, която нарече "лудо малцинство", решено да дестабилизира страната. Мадуро участва в церемония по случай шестата годишнина от смъртта на бившия венецуелски президент Уго Чавес.

"Това лудо малцинство - опозицията все още изпитва омраза. Но това е техен проблем. Ние няма да им обръщаме внимание, сънародници. Ще ги надвием, ще го направим за Чавес, за великата история на страната", заяви Мадуро.

Той призова привържениците си да участват в "антиимпериалистически демонстрации" тази събота, които ще съвпаднат с митинг на опозицията, обявен по-рано от Гуайдо.

На 9 март 2014 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама подписа указ, в който Венецуела беше обявена за "изключителна заплаха за националната сигурност на САЩ", припомня ТАСС. През април 2015 г. Мадуро обяви 9 март за "Ден на боливарския анти-империализъм".

Водещи

Най-четени