Москва и Пекин разкритикуваха САЩ за ракетен опит 20.08 | 13:44

Явно са работили върху тези нови оръжия доста преди да се оттеглят от договора от 1987 г., казва Сергей Рябков

От iNews.bg

Москва обвини Съединените щати в засилване на военното напрежение с нов тест на ракети, след като страните напуснаха престанаха да изпълняват ангажиментите си по пакт от времето на Студената война, предаде БГНЕС. Този месец Вашингтон и Москва се отказаха от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМОД), след като се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че новият ракетен тест на САЩ е "причина за съжаление”. "САЩ очевидно са поели курс към ескалация на военното напрежение. Няма да реагираме на провокации”, заяви Рябков пред агенция ТАСС.

Министерството на отбраната на САЩ обяви в понеделник, че е изпробвало тип крилата ракета с наземно базиране, забранена съгласно ДРСМОД от 1987 г., което ограничава използването на ядрени и конвенционални оръжия със среден обсег на действие.

Ракетата беше изстреляна от контролирания от американския флот остров Сан Николас край бреговете на Калифорния.

"Няма да допуснем да се включим в скъпа надпревара във въоръжаването”, каза Рябков. Тестът показва, че Вашингтон е работил върху такива ракети много преди официалното си оттегляне от договора, заяви той. Рябков добави, че Москва ще се въздържи от използването на такива ракетни системи, "ако и когато ги получим, стига САЩ да не ги разположат никъде по света”.

Според експерти изпробваната в неделя американска ракета е версия на способната да носи ядрена бойна глава крилата ракета "Томахоук".

И Китай предупреди, че извършеният от САЩ опит с крилата ракета със среден обсег на действие ще постави началото на нова "надпревара във въоръжаването". "Това действие на САЩ ще предизвика нов кръг на надпревара във въоръжаването, което ще доведе до ескалация на военната конфронтация, което ще окаже сериозно отрицателно въздействие върху ситуацията със сигурността в международен и регионален план”, заяви говорителят на китайското външно министерство Гун Шуан.

Водещи

Най-четени