Анкара и Токио искат да са посредници между Вашингтон и Техеран 04.07 | 14:33

Япония, както и Турция, не одобрява американските санкции срещу Иран, каза Ердоган

От iNews.bg

Анкара, съвместно с Токио, са готови да посредничат за разрешаване на конфликта между САЩ и Иран, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БГНЕС.

"По време на разговорите с японския премиер Шиндзо Абе (на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Осака) той попита дали можем да работим съвместно в тази ситуация (конфликтът между САЩ и Иран), отговорих, защо не? Аз мога да преговарям и с иранския президент Хасан Рухани, и с върховния лидер на страната Али Хаменей. Няма никакъв проблем за това", каза Ердоган, цитиран от "Сабах".

Той отбеляза, че Япония, подобно на Турция, не одобрява санкциите на САЩ срещу Иран, добавяйки, че никой в световната общност не иска да стане "част от тази криза”.

Напоследък отношенията между САЩ и Иран значително се влошиха. Американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика и продължават да увеличават санкционния натиск. Целта на Вашингтон е да "промени поведението” на Ислямската Република. Чрез повторните санкции Съединените щати принудиха всички купувачи на ирански петрол да спрат да купуват. САЩ също обявиха иранския Революционен гвардейски корпус за терористична организация. В отговор Иран призна Централното командване на САЩ, известно като CENTCOM, за терористична организация, а самите САЩ за "държава, спонсорираща тероризма”.

Водещи

Най-четени