Берлин и Пекин с остри критики към Тръмп за спирането на парите за СЗО 15.04 | 12:50

Настоящата ситуация в световен мащаб с епидемии е зловеща, в критичен момент сме, казва Чжао Лицзян

От iNews.bg

Германия и Китай критикуваха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази финансирането на Световната здравна организация. Тръмп мотивира това си действие, като посочи, че СЗО се провалила в това да събира, проверява и споделя информация по прозрачен и навременен начин по отношение на коронавирусната пандемия, предаде БНР.

В отговор на това немският външен министър Хайко Маас предупреди че е погрешно "да се обвиняват другите" за коронавирусната криза.

"Обвиняването на другите няма да помогне ... една от най-добрите инвестиции е укрепването на ООН и преди всичко недофинансираната Световната здравна организация в разработването и разпространението на тестове и ваксини", написа Маас в Туитър.

Китайските власти пък посочиха, че са "сериозно загрижен" от решението на САЩ да спре финансирането на СЗО, и призоваха Вашингтон да изпълни задълженията си по време на коронавирусната криза.

"Китай сериозно е обезпокоен от съобщението на САЩ за спиране на финансирането на СЗО", заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовен брифинг за пресата в сряда.

"Настоящата ситуация в световен мащаб с епидемии е зловеща. Това е в критичен момент. Това решение на САЩ ще отслаби капацитета на СЗО и ще подкопае международното сътрудничество срещу епидемията".

"Призоваваме Съединените щати да изпълняват сериозно своите отговорности и задължения и да подкрепят ръководените от СЗО международни действия срещу епидемията", посочи Чжао Лицзян и добави, че агенцията играе "незаменима роля" срещу пандемията.

Водещи

Най-четени