Влизат в сила строги правила за самолетните черни кутии 07.05 | 14:57

Изчезването на малайзийския самолет наложи промените

От Теодора Кокаланова

Европейската агенция за авиационна безопасност предложи да се удължи продължителността на живот на предавателя за подводно установяване на местоположението на черните кутии на самолетите от 30 на 90 дни. Тази мярка цели да се улесни откриването на въпросните кутии в случай на инцидент, съобщи ABC News.

Агенцията предлага също така големите самолети, предназначени за трансокеански полети, да бъдат оборудвани с нов тип радиофар за подводно локализиране. Той трябва да има по-голям радиус на действие от настоящите.

Друго предложение е да се увеличи от 2 на минимум 20 часа продължителността на записите от черните кутии, които съхраняват данните от разговорите в пилотските кабини. По този начин самолетните катастрофи ще бъдат предотвратени, а жизненоважните доказателства съхранени. 

До промени в изискванията за черните кутии се стигна след изчезването на малайзийския пътнически самолет на 8 март с 239 души на борда, докато извършваше полет от Куала Лумпур за Пекин. Най-интензивното търсене в историята на авиационната история все още не е дало резултат.

В представения първи обобщен официален доклад за случилото се, състоящ се от 5 страници, не се посочват нови важни разкрития. Експертите все още смятат, че самолетът се е разбил в Индийския океан на около 1600 км северозападно от Пърт. 

Мистерията и въпросителните около съдбата на летателния апарат продължават да вълнуват учените и хората по целия свят. 

Водещи

Най-четени