Османи: И за нас, и за България, и за Германия, ще е провал да няма конференция през декември 15.10 | 17:30

Отсега нататък ще трябва да търсим консенсус с 27-те държави-членки, казва македонския дипломат №1

От iNews.bg

Непровеждане на първата междуправителствена конференция през декември е провал за всички – както за нас, така и за България и германското председателство, но и за всички участници в Берлинския процес, заяви външният министър Буяр Османи, предаде БГНЕС.

На пресконференция преди македоно-българското съпредседателство в Берлинския процес 2020 (БП-2020) Османи каза, че самата идея на процеса е да насърчи регионалното сътрудничество и да ускори европейската интеграция на региона.

"Трябва да приемем, че отсега нататък ще трябва да търсим консенсус с 27-те държави-членки. Във всички 130 стъпки може да се случи така, че една държава-членка да не даде потвърждение. Що се отнася до България, мисля, че има разбиране и от двете страни за важността на настоящия момент с работата на комисиите и политиката за намиране на път напред”, каза Османи.

По повод твърденията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че на срещата с Екатерина Захариева му е било предложено ново споразумение, Османи подчерта, че в целия процес трябва да има разграничение от конспирациите и че основното послание на България се съдържа в изявлението на българския премиер Бойко Борисов – че той не иска България да е в ситуация да блокира европейската перспектива на страната.

Османи подчерта, че очаква Берлинският процес да бъде черешката на тортата на всички македонски усилия и той очаква пробив на политическата сцена. Министърът каза, че на всички срещи има обмяна на различен набор от идеи и предложения, но напомни, че основното послание на България е идеята за опита за засилване на комуникацията, така че да не останат неясноти между двете страни.

Външният министър подчерта, че е добре, че Съвместната македонско-българска комисия продължава работата си от днес и насърчи членовете й да намерят общ език по отношение на исторически събития и личности.

Той посочи, че Комисията е била в пауза поради коронавирусната криза, но също така и изборите в страната и отбеляза, че досега е постигнала видими резултати. Има девет срещи, които са довели до съвместно отбелязване на пет исторически фигури, но и до преодоляване на различията за две исторически епохи – античния и средновековния период, които под формата на препоръки са били представени на министерствата на образованието. Той подчерта, че други подобни комисии в Европа например се събират веднъж или два пъти годишно.

"Намирането на общ език ще ни сближи още повече и ще преминем от режим на исторически въпроси към режим на реформи. Ето защо първата междуправителствена конференция е важна за нас, защото цялото общество ще влезе в надпревара за реформи, а не в спорове за исторически събития, т.е. въпроси за идентичността", каза Османи.

Водещи

Най-четени