Пълна мобилизация на полицията в Хонгконг заради местния вот 24.11 | 10:56

Изборите се провеждат на фона на протестите и размириците от последните месеци

От iNews.bg

Дълги опашки се извиха пред избирателните секции при изборите за съвети на градските квартали на Хонконг, съобщи РИА Новости, предаде БГНЕС.

Днес започнаха директни избори за съвети на 18 градски области в Хонконг, като 1090 кандидати се кандидатираха за 452 места. Областните съвети се занимават с въпроси на областно ниво, като транспорт и комунални услуги. Рекордни 4,1 милиона души са регистрирани като избиратели.

Повече от 600 избирателни секции ще работят между 7.30 – 23.30 местно време.

Медиите съобщават, че към 8.30 ч. вече са гласували около 158 хиляди регистрирани избиратели, което е 3.82% от общия брой.

Избирателната активност в първия час след началото на гласуването беше три пъти по-висока, отколкото при подобни избори през 2015 г. Това се случи на фона на слуховете в мрежата, че секциите могат да се затворят в 10.30 поради "извънредното положение". Местната избирателна комисия обаче бързо излезе с изявление, изяснявайки, че в случай на извънредна ситуация гласуването на определена избирателна секция ще бъде възобновено в рамките на 90 минути или разсрочено за 1 декември. Въпреки това, много избиратели, предимно млади хора, искат да гласуват възможно най-скоро.

Изборите, които се провеждат на фона на шестия месец на антиправителствените протести, се считат като барометър за подкрепата на антиправителственото движение и властта на ръководителя на администрацията на Хонконг Кари Лам.

Резултатите от изборите ще имат пряко въздействие върху предстоящата следваща година от работата на законодателна асамблея в Хонконг, в която ще участват избраните кандидати за областни съвети.

Според вестник South China Morning Post, за да се гарантира безопасността на изборите, полицията е мобилизирала почти всички 31 хиляди служители.

Водещи

Най-четени