Близо половината британци с една доза COVID-ваксина, 11% вече имат и втора 13.04 | 10:03

Целта на правителството в момента е да имунизира всички над 50-годишна възраст

От iNews.bg

Всички жители на Великобритания над 50 години са получили възможността да се ваксинират срещу коронавируса. Целта е постигната три дни преди графика, се казва в изявлението на министър-председателя Борис Джонсън, предаде БГНЕС.

"Всички хора на възраст над 50 години, здравни работници и домове за възрастни хора, както и хора от особено уязвими групи от населението бяха поканени да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Правителството се готви да премине към следващата фаза на програмата за ваксинация. целта беше постигната предсрочно, тъй като кабинетът планираше да предложи ваксинации на всички хора от списъка с приоритети до 15 април ", се подчертава в съобщението.

Очаква се съвместният комитет по ваксинация и имунизация, който е консултативен орган към Министерството на здравеопазването, скоро да публикува процедурата за ваксиниране на населението под 50-годишна възраст. Предполага се, че първо възможността да се ваксинират ще имат лица над 40 години, след това хора на 30 години, а до края на юли всеки възрастен жител на кралството ще може да си направи инжекция.

От 8 декември миналата година повече от 32,19 милиона души (над 48% от населението на кралството) са получили първата доза от ваксината, а 7,65 милиона пациенти (11% от всички жители) са получили и двете дози. Британското правителство реши да увеличи интервала между въвеждането на две дози от препоръчителните три седмици на три месеца, за да има време да ваксинира максимален брой хора. Засега кралството се ваксинира с три ваксини - американската на компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и университета в Оксфорд, а от миналата седмица и американската компания Moderna.

Най-бързите нива на ваксинация в Европа и строгите ограничения за коронавирус от 4 януари доведоха до постоянен спад в процента на инфекция във Великобритания. Ако в началото на годината в страната броят на регистрираните случаи на ден достигаше 50-60 хиляди, а броят на смъртните случаи надхвърляше хиляда, то през последната седмица в кралството средно новите случаи са 2,4 хиляди и 34 смъртни случая за 24 часа.

На този фон британските власти започнаха да отслабват ограничителните мерки. От 8 март часовете в училищата бяха възобновени, на 29 март отпадна декрета, с който се нареди на жителите на страната да не напускат домовете си без специална нужда, а на 12 април отвориха магазини, които не продават основни артикули, фризьорски салони и пъбове. 

Водещи

Най-четени