Юнкер: Македония започва преговори за ЕС благодарение на България 04.07 | 10:31

Първото ви председателство премина с голям успех за разлика от това на много други, казва той

От iNews.bg

"Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше голям успех, за разлика от председателствата на много други страни. Това се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също така заради качествата на държавните служители. Много съм доволен от резултатите, които постигна България". Това заяви в интервю за БНТ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БГНЕС.

Той посочи, че 81% от българите оценяват като голям успех председателството и са прави. "Репутацията ви нарасна. Всеки смята, че сега България играе централна роля в Европа", каза Юнкер. Председателят на ЕК оцени ролята на българския премиер за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. Според него именно благодарение на България този въпрос отново е поставен на дневен ред.

"Борисов беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло", каза Юнкер, но подчерта, че именно по време на българското председателство и на усилията на София Република Македония и Албания са получили възможност за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това ще се случи през юни-юли 2019 г., уточни Юнкер.

"България беше много полезна за успокояването по въпроса за евроинтеграцията на вашия регион. Длъжни сме да поддържаме жива перспективата за Западните Балкани. Ако се провалим, ще повторим трагедията от 90-те години на миналия век", подчерта Юнкер. Той пожела австрийското председателство, което започна на 1 юли, да бъде така успешно, както българското.

Юнкер си спомни за момента, когато е подписал договора за присъединяването на нашата страна към ЕС. "Много обичам този момент. Тогава си казах, че съединяваме европейската история с географията, а България играе централна и важна роля във всичко това", категоричен е председателя на ЕК.

Водещи

Най-четени