Атина блокира подкрепата на НАТО за Турция в Сирия 29.02 | 10:59

Срещу гръцката позиция се изправиха Великобритания, Германия, САЩ, Франция

От iNews.bg

Атина е наложила вето в петък вечерта на изявлението на НАТО за подкрепа на Анкара след нападението срещу турска военна част в Идлиб, при което загинаха над 30 военни, съобщи гръцкият вестник "Вима”, предаде БГНЕС.

"Министърът на външните работи Никос Дендиас е дал съответните указания на постоянното представителство на Гърция в НАТО, когато по време на заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище зам.-постоянни представители бе съгласуван текст, който не е включвал предложението на Гърция да се спомене спазването на споразумението ЕС-Турция за бежанците и мигрантите, подписано през март 2016 година”, пише изданието.

Гръцкото искане е срещнало силна съпротива от редица държави като Великобритания, Германия, а също САЩ и Франция, съобщава вестникът.

Турция чрез външния си министър Мевлют Чавушоглу поиска да започнат политически консултации, предвидени от един от членовете на Вашингтонския договор при заплаха срещу една от страните-членки на НАТО, пише още изданието.

"Първоначалното заседание на равнище постоянни представители в петък сутринта завърши без съвместно заявление, но ситуация се промени по-късно същия ден. В същото време Турция се обърна за помощ в противовъздушната отбрана, разузнаването и така нататък, но по тези въпроси няма, изглежда, съгласие на съюзниците, поне на сегашния етап”, пише също изданието.

Гърция е обезпокоена от ситуацията на границата с Турция, след като Анкара заяви, че повече не е в състояние да удържа бежанския поток от Сирия в Европа. Гърция максимално засили охраната на морските и сухопътните граници с Турция. Заради развитието на събитията в Идлиб Атина е в постоянна връзка с ЕС и НАТО. 

Водещи

Най-четени