Лаура Кьовеши: Не изоставяйте битката, корупцията може да бъде победена 17.05 | 09:15

На 16 май върховният съд в Румънияк прекрати производството срещу нея заради липса на доказателства и неясно обвинение

От iNews

"Разбира се, че съм правила грешки. Но никога не съм нарушила закона съзнателно и не съм извършила дисциплинарни нарушения."Вероятно една от грешките ми е, че не комуникирах достатъчно, не обяснявах някои неща."

Това казва в интервю за радио "Свободна Европа" Лаура Кьовеши, кандидат за главен европейски прокурор.

Другият претендент за работата е френският прокурор Жан-Франсоа Бонер, който е подкрепян от правителството на Франция. За разлика от него, Кьовеши няма подкрепа от управляващите в Румъния. Бившият правосъден министър Тудорел Тоадер предприе дипломатическа совалка, за да попречи на сънародничката си да заеме поста. В началото на годината той изпрати писмо до всички правосъдни министри от ЕС, в което изтъкна, че Кьовеши е била отстранена от антикорупционната агенция и няма подкрепата на правителството на Румъния.

"За пет години над 50 души на висши публични длъжности бяха осъдени", казва тя. "Сенатори, депутати, министри, бивши министри бяха обвинени и част от тях бяха осъдени."

Броят на осъдените всъщност е по-голям: 68 хора на висши държавни постове, включително 14 министри, 39 депутати, 14 сенатори и един евродепутат. Сред обвинените има и действащ премиер, който в крайна сметка обаче е оправдан, както и бивш министър-председател. Средно 1000 души са изпращани на съд всяка година, а 900 са получавали осъдителни присъди.

Самият факт, че й е позволено да говори пред журналисти може да се приеме като бонус. През април тя беше обвинена в злоупотреба с правомощия, искане на подкуп и лъжесвидетелстване. Кьовеши определя обвиненията като "изфабрикувани". За известно време тя имаше забрана да говори пред медии и да напуска страната. Тя обаче обжалва решението на съда и то беше отменено. На 16 май върховният съд в Румъния пък прекрати производството срещу нея заради липса на доказателства и неясно обвинение.

Още по-непоколебима е защитата й за тайното сътрудничество между антикорупционната агенция и румънските разузнавателни служби, които са разрешавали подслушване на заподозрени. Румънското правителство твърди, че методите напомнят тези на службите от времето на комунизма, "Секуритате". През януари Конституционният съд в Букурещ реши, че сътрудничеството между двете институции е било незаконно.

"Това беше абсолютно необходим инструмент тогава. Не бива да забравяме, че през 2009 г. в Румъния по закон никой прокурор не можеше да разреши подслушване на заподозрян. Бяхме задължени да искаме разрешение от румънските разузнавателни служби", казва тя и добавя, че това е единствената институция, която тогава е била оторизирана да подслушва. Преди да бъде сключено споразумението за сътрудничество, агенцията е била длъжна да информира службите за всеки отделен случай, по който иска подслушване и да чака отделно разрешение.

Колкото и да им се иска на управляващите в Румъния върховенството на закона да изчезне от наратива за страната, този въпрос редовно е повдиган от чуждестранни политици. Европейската комисия наскоро заплаши да предприеме действия срещу Румъния, освен ако правителството не спре опитите си да ограничи независимостта на съда и борбата с корупцията.

В момента Лаура Кьовеши е назначена да се занимава с антикорупционната стратегия на Румъния – административна работа, която няма много общо с натоварването й докато работи като прокурор. Тя обаче е концентрирана върху възможната бъдеща работа.

"Не изоставяйте битката. Вършете си работата и така корупцията може да бъде победена."
"Бях на първо място два пъти в конкурса за европейски главен прокурор – при техническата оценка на комисията по подбора и при гласуването в двете комисии на Европейския парламент. Това беше открита, прозрачна процедура, която можеше да бъде проследена", казва тя. ЕП обаче трябва да постиге съгласие със Съвета на ЕС за това кой ще заеме поста. При тайно гласуване на постоянните представители на страните членки на ЕС, като фаворит беше посочен френският кандидат. Финално решение ще бъде взето след европейските избори през май.

Самата Кьовеши смята, че тя и Жан-Франсоа Бонер биха били добър отбор като председател и зам.-председател на европейската прокуратура. Малко вероятно е обаче тя да бъде избрана за зам.-председател без подкрепата на държавата си.

А що се отнася до борбата с корупцията в Румъния, днес тя казва същото, което е казвала и когато я отстраняват от антикорупционната агенция: "Не изоставяйте битката. Вършете си работата и така корупцията може да бъде победена."

Водещи

Най-четени