Путин: Добивът на зърно в Русия достигна исторически рекорд 18.05 | 20:00

От Кремъл потвърдиха удължаването с два месеца на т. нар. зърнена сделка

От iNews

От Кремъл потвърдиха удължаването с два месеца на т. нар. зърнена сделка. В същото време президентът Владимир Путин обяви, че добивът на зърно в Русия е достигнал исторически рекорд, съобщава БНР.

"Зърнената сделка" беше договорена миналото лято в Истанбул с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна. Споразумението предвижда не само износна зърно от украинските черноморски пристанища, но и премахване на бариерите пред търговията с руски торове и селскостопанска продукция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди удължаването на сделката, но в същото време подчерта, че руските искания не са изпълнени докрай. Министърът на външните работи Сергей Лавров от своя страна оцени посредническите усилия на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, но добави, че засега те не дават резултат.

"Антонио Гутериш действително осъзнава отговорността си за реализацията на собствената си инициатива, която имаше "пакетен характер". Той се старае. Виждаме това. Стараят се и неговите сътрудници, но засега не виждаме никакъв резултат."

На среща с министъра на земеделието Дмитрий Патрушев президентът Владимир Путин заяви, че руският аграрно-промишлен комплекс демонстрира положителна динамика.

"Беше събрана рекордна реколта от зърно. Почти 158 милиона тона", отбеляза руският лидер.

Междувременно тази сутрин беше взривена железопътната линия между Симферопол и Севастопол на полуостров Крим. Дерайлираха осем вагона, натоварени със зърно.

 

Водещи

Най-четени