Пекин направи 37.5-милиардна отстъпка в търговските преговори с Вашингтон 06.02 | 12:02

Китай е решил да намали наполовина наказателните мита за внос от САЩ

От iNews.bg

Китай обяви в четвъртък, че ще намали наполовина наказателните мита за 75 млрд. долара за внос в САЩ от 14 февруари, месец след като Пекин и Вашингтон подписаха примирие в дългогодишната си търговска война, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Намалението ще се прилага за налози от 5% и 10%, които са били наложени върху над 1700 позиции през септември, според Комисията за тарифи на Държавния съвет. Продуктите, които бяха засегнати от 10-процентовите тарифи, включваха прясна морска храна, домашни птици и соя.

Митата се прилагат и за артикули като волфрамови лампи за научни и медицински цели, както и за някои видове въздухоплавателни средства. Този ход е насочен към "насърчаване на здравословното и стабилно развитие на икономическите и търговските отношения между Китай и САЩ", се казва в съобщение на Комисията. Комисията заявява, че "се надява и двете страни да могат да спазват споразумението си, да се стремят да прилагат съответното му съдържание като повишат доверието на пазара”.

САЩ и Китай през януари подписаха частична сделка, която намали напрежението в търговската им война, като Пекин се съгласи да закупи допълнителни 200 милиарда долара американски стоки през следващите две години. Намалението на митата също идва, когато Китай се бори с недостиг на ресурси в борбата си с новия коронавирус, отнел повече от 560 живота. 

Водещи

Най-четени