Расте хаосът на Балканите заради бежанския натиск 18.09 | 08:19

Словакия отхвърли квотната система

От iNews.bg

Хърватия затвори напълно седем от общо осемте контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия. Най-големият ГКПП, на главната магистрала между Хърватия и Сърбия, все още е отворен. Мярката е временна и е с цел ограничаване на притока на бежанци, пристигащи в страната от сръбска територия. За по-малко от един ден в Хърватия, според официалните данни, са влезли 11 000 бежанци, което създава проблеми с техния контрол, настаняване и транспортиране до транзитни центрове, или границите на съседни страни.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че Белград ще потърси защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища, заради затварянето на границата.

По-рано Словения спря движението на влакове по главната линия от Хърватия, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи БНР. От словенската полция обявиха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия колкото се може по-скоро.

 

Междувременно парламентът на Словакия, след двудневно обсъждане на положението на бежанците в Европа, почти единодушно отхвърли квотната система за разпределение на мигрантите в страните от ЕС. Със 115 гласа и 4 въздържали се словашките депутати задължиха правителството да отхвърли предложената от ЕК система на задължителни квоти.

Водещи

Най-четени