Добра новина за Скопие и Тирана – ЕС реши да започнат преговори за члнество 24.03 | 16:29

Съветът най-накрая успя да отговори на очакванията на Западните Балкани, коментира Илхан Кючюк

От iNews.bg

Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. Това заяви в Туитър еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархели.

"От все сърце поздравявам двете държави. Това [решение] изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС", се казва в съобщението, предаде БГНЕС.

В рамките само на един месец РС Македония изпълни стратегическите си цели, които ще гарантират нейната независимост и стабилност. Страната стана пълноправен член на НАТО и получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана благодарение на промяната, която бе извършена през 2017 г. и свалянето на авторитарния режим на Никола Груевски. Договорът от 1-ви август 2017 г. за приятелство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на РС Македония. 

"Европейският съвет най-накрая успя да отговори на очакванията на страните от Западните Балкани и техните граждани, които дълго чакаха нещо положително да се случи. Сега този акт е още по-значим. Не защото превъзмогнахме разочарованието от решението на Съвета през октомври, а защото Европа и света се намират в безпрецедентно положение. Зелената светлина за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания показва, че Европа може да взема решения в кризисни моменти", заяви евродепутатът Илхан Кючюк.

Според българския евродепутат, който е постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония и активен привърженик на процеса на разширяване на ЕС, особено за страните от Западните Балкани не можем да си позволим да изоставим региона в този критичен момент.

"С колеги евродепутати се обърнахме към Европейската комисията да предложи ефективни мерки за подпомагане на Западните Балкани в борбата им с коронавируса. Доволен съм, че този въпрос също бе обсъден на изминалия Съвет, защото трябва да се вземат спешни решения и да се предостави финансиране за региона. Трябва да се стремим да отговорим на възможностите за хуманитарна и гражданска защита. Само тогава ще сме способни да преодолеем тази пандемия", допълни Кючюк.

В приетото решение на Съвета се посочват условията, които двете страни трябва да изпълнят до свикването на така наречените "междуправителствени конференции", с които формалното се стартират преговорите. Също така се акцентира и върху новата методология, по която преговорния процес трябва да бъде проведен. Според документа, разширяването на ЕС ще бъде "предмет на по-силно политическо управление, основано на обективни критерии и условия, както и на обратимост на целия процес".

Водещи

Най-четени