Борел поиска ЕС да наложи нови санкции срещу Русия 09.02 | 18:44

Това става само дни след визитата му в Москва

От iNews.bg

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви във вторник, че ще предложи 27-те държави членки на блока да наложат санкции срещу Русия, описвайки правителството на президента Владимир Путин като "безмилостно", авторитарно и страхуващо се от демокрация, предаде БНР.

"Страните членки ще решат следващата стъпка, но да, това може да включва санкции и ще изложа конкретни предложения", каза Борел по време на изслушването му в Европейския парламент във връзка с неговата руска визита, съобщава Франс прес.

Редица източноевропейски страни призоваха за налагане на наказателни мерки срещу Русия заради наложената ефективна присъда на затвор на най-големия кремълски критик Алексей Навални и репресии срещу протестиращите в негова подкрепа.

"Руското правителство тръгва по тревожен авторитарен път", каза още Борел, цитиран от Ройтерс.

"Изглежда, че почти няма място за развитие на демократични алтернативи ... те са безмилостни, задушавайки всякакви подобни опити", посочи той пред Европейския парламент, заявявайки, че вярва, че Кремъл вижда демокрацията като "екзистенциална заплаха".

Външните министри на ЕС ще обсъдят въпроса на следващото си заседание на 22 февруари.

"Първо ще обсъдим този въпрос на Съвета по външни работи на 22 февруари и на Съвета на Европейския съюз през март. Това ще даде насоки за пътя напред и държавите членки ще решат следващата стъпка, но да, това може да включва санкции и ще изложа конкретни предложения, използвайки правото на инициатива, което има върховният представител ", каза той в речта си пред Европейския парламент.

Борел се обърна към евродепутатите след посещението му в Русия миналата седмица, по време на което Кремъл изгони трима европейски дипломати.

Въпреки противопоставянето на някои членове на ЕС, бившият испански министър настоя да осъществи тази визита в Москва. "Нямах илюзия преди посещението, още по-притеснен съм след него", каза Борел пред евродепутатите.

"Едно нещо стана ясно - руската страна няма намерение да участва в конструктивна дискусия, ако се занимаваме с правата на човека и политическата свобода", допълни той.

По време на посещението - първото от най-висш пратеник на ЕС в Москва от 2017 г. - Борел не успя да отговори на множество критики от своя руски колега Сергей Лавров на пресконференция.

С оглед на това десетки европейски депутати подписаха писмо, призоваващо за оставката му заради "унизителното", според тях, негово пътуване до Москва.

Водещи

Най-четени