Висши военни и дипломати от Турция искат убежище в Норвегия 13.01 | 10:58

Притесняват се за живота си, ако се приберат в родината, били привикани да дават показания за опита за преврат

От iNews.bg

Група висши турски военни и дипломати са поискали от Норвегия политическо убежище. Според местното издание "Верденс ганг" те са работили официално за страната си в Норвегия до миналата есен, когато Анкара е поискала от да се върнат, за да бъдат разпитани във връзка с опита за преврат в страната от юли. Никой обаче не е посмял да го направи, защото се е страхувал за живота си.

В момента турските граждани се укриват и живеят на тайни места в различни части на скандинавската страна, предаде БНТ. Те са потвърдили пред вестника, че вече са се обърнали към норвежката миграционни и полицейски служби за работа с чужденци с искане за убежище.

"Да се върнем сега е невъзможно. Уволнен съм от работата си в Норвегия, паспортът ми е анулиран. Ако тръгна назад, ще ме арестуват, рискувам да бъда подложен на насилие, а може да ме принудят да дам фалшиви показания. В турските затвори хора умират по неизвестни причини", разказва един от потърсилите убежище.

След неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли м.г. властите в страната предприеха масови чистки срещу мрежата от поддръжници на сочения за организатор Фетхулах Гюлен. Досега отстранени от работа са над 100 000 души, а над 40 000 са арестуваните. Голяма част от тях са служители на армията, полицията, медиите, държавната администрация.

Водещи

Най-четени