Орбан: Пътят на бежанците през Унгария е окончателно затворен 26.07 | 20:59

Виена праща свои полицаи на унгарско-сръбската граница да помагат

От iNews.bg

Пътят на бежанците през Унгария е окончателно пресечен. В момента унгарско-сръбската граница от наша страна е на 100% затворена за всякакви нелегални мигранти. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан след разговор с австрийския канцлер Кристиан Керн в Будапеща. "На практика никой в момента не може да премине през нашата граница. Това става благодарение на охраната, в която участват 8000 военни и полицаи", допълва унгарския премиер.

Двамата правителствени ръководители обсъдиха участието на австрийската полиция в охраната на унгарско-сръбската граница. Австрийският канцлер съобщи, че много скоро властите във Виена ще изпратят австрийски полицаи на границата между Унгария и Сърбия, предаде БГНЕС. Керн уточни, че двете държави в момента обсъждат включването и на австрийската армия. "Австрийските войници може да отговарят за хуманитарната дейност и да съдействат в изграждането на инфраструктурата", каза канцлерът.

Орбан и Керн изразиха готовност да включат и неправителствени организации в тази област. Керн подчерта, че подкрепата на Виена за охраната на унгарско-сръбската граница е в пълен синхрон и спазване на Международната конвенция за правата на човека.

Виктор Орбан остро разкритикува Еврокомисията и по-специално поради искането на Брюксел за затварянето на приемните центрове за търсещите убежище, което е довело до тяхното изчезване от Унгария. Според него това е и основната причина всяка седмица от Унгария в Австрия да пристигат по 200 мигранти.

Керн се надява да се стигне до стабилизиране на ситуацията и да се намели броят на мигрантите благодарение на взетите мерки по охраната на границата. Той очаква в началото на месец септември да се разбере дали тези мерки дават резултати.

Днес стана ясно, че властите в Унгария отказват да приемат обратно от Австрия така наречените дъблински казуси, защото мигрантите най-напред са пристигнали в ЕС на територията на Гърция. Следователно тя носи отговорност за тези хора.

Водещи

Най-четени