Тръмп готов да удари Северна Корея и с ядрено оръжие 04.09 | 09:54

Не целим пълното й унищожение, макар да можем, обяви пък шефът на Пентагона

От iNews.bg

Щатите са готови да ударят Северна Корея дори и с ядрено оръжие, ако се наложи. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в телефонен разговор с премиера на Япония Шиндзо Абе, съобщи Белият дом, предаде БГНЕС. Според информацията "президентът Тръмп потвърди задължението си да защитава континенталната част на САЩ, други американски територии и съюзниците с употреба на пълния спектър от дипломатически, обикновени и ядрени възможности, които има на разположение Вашингтон. Американският и японският лидер проведоха втори за денонощието телефонен разговор, за да обсъдят предполагаемото изпитание на водородна бомба в Северна Корея, отбелязват още от Белия дом.

По-рано в неделя стана известно от военния министър на САЩ Джеймс Матис, че САЩ са готови да отговорят на възможни заплахи от страна на Северна Корея, включително на заплахи срещу американски съюзници, с мащабна употреба на военна сила. "На каквито и да било заплахи за САЩ или техни територии, включително срещу Гуам или съюзници, ще бъде даден масиран военен отговор, както ефективен, така и подтискащ", заяви главата на Пентагона. Той застана пред телевизионните камери след края на състоялото се при президента Доналд Тръмп извънредно съвещание на ръководството на американската администрация, посветено на разглеждане на варианти за по-нататъшни действия във връзка с проведения от Пхенян нов ядрен опит.

Военният министър обяви, че САЩ не се стремят към "пълно унищожение" на Северна Корея, въпреки че имат такава възможност. Само преди дни Матис обяви, че Вашингтон не се отказва от дипломатическите усилия за регулиране на кризата с Пхенян.

Водещи

Най-четени