Индия иска разширяване на Съвета за сигурност на ООН 05.09 | 10:51

Страната подкрепя идеята за реформи и в СТО, МВФ и СЗО

От iNews.bg

Индия подкрепя идеята за реформа на ООН и призовава за разширяване на Съвета за сигурност. Индийският външен министър Субраманиям Джайшанкар счита за необходимо да се реформират и други международни организации, като СТО, МВФ, СЗО.

Индийският външен министър Субраманиям Джайшанкар по време на видеоконференция с участието на външните министри на страните от БРИКС заяви, че Индия е за реформа на ООН и за разширяване на броя на членовете на Съвета за сигурност на ООН. Това съобщи индийското външно министерство на официалния си уебсайт, предаде БГНЕС.

"Външният министър подчерта необходимостта от реформа на ООН, така че тази организация да отразява съвременните световни реалности и настроенията на милиони хора по света. Той призова за разширяване на Съвета за сигурност на ООН както в категорията на постоянните, така и на непостоянните членове”, заяви индийското външно министерство.

Съобщението показва, че Джайшанкар счита за необходимо да се реформират и други международни организации като СТО, МВФ, СЗО.

Индийският външен министър също призова за засилено сътрудничество на БРИКС в борбата с тероризма. Той изрази задоволство от приемането на антитерористичната стратегия на БРИКС.

"Външният министър увери партньорите от БРИКС, че като председател на БРИКС през 2021 г. Индия ще продължи да работи за укрепване на сътрудничеството в рамките на БРИКС във всичките три основни области: политика и сигурност; икономика и търговия; развитие на връзките между хората”.

Водещи

Най-четени