Тръмп иска Израел да си „плати“ за признаването на Йерусалим 26.01 | 11:34

Според него с това той е помогнал за решаването на проблемите с палестинците

От iNews.bg

Израел ще плати за това, че САЩ решиха да признаят Ерусалим за столица на еврейската държава. Това заяви, по време на двустранна среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в кулоарите на Световния икономически форум в Давос президентът на САЩ Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

"Бих казал, че най-трудната тема, която на тях (на израелците и палестинците) ще им се наложи да се обсъдят, беше Йерусалим. Поставихме този въпрос на дневен ред", каза Тръмп. Според него, той е "помогнал" на процеса на разрешаване на палестинско-израелския конфликт. "И Израел ще плати за това", заяви президентът. "Те (израелците) искат мир, и аз се надявам, че палестинците също искат това. И ако успеят, в крайна сметка всички ще бъдат много щастливи", заключи той.

На 6 декември миналата година Тръмп заяви, че е време да се признае Йерусалим като столица на Израел, и нареди да започне подготовка за прехвърляне на американското посолство от Тел Авив. Статутът на Ерусалим е един от основните въпроси в израелско-палестинския конфликт. Израел заема източната част на града по време на войната от 1967 г. и настоява, че Йерусалим е "единна и неделима" столица на Израел.

Водещи

Най-четени