Путин кани ЕС да възстанови добрите отношения с Русия 20.02 | 18:03

Гражданите на страната още тази година ще имат по-добър живот, обеща той

От iNews.bg

Още тази година гражданите на Русия ще усетят промяна към по-добро. Това обяви руският президент Владимир Путин, който отправя годишното си послание към двете камари на парламента, предаде БНР. В обръщението си държавният глава очерта стратегическите насоки за развитие на страната в краткосрочна перспектива. Той беше аплодиран от депутатите от Държавната дума и сенатори от Съвета на федерацията.

Докато в миналогодишното си послание Путин акцентира по-скоро върху външната политика на Русия и показа на света най-новите руски оръжия, то сега обръща повече внимание на социално-икономическите проблеми.

"Запазване на семейството" – така президентът формулира основната задача пред управлението на страната на фона на тревожните демографски тенденции. Той предложи намаляване на данъците за многодетните семейства, снижаване на лихвите при ипотечните кредити, включително пряко държавно финансиране на част от дълга по ипотеката.

Владимир Путин подчерта, че под чертата на бедност остават 20 милиона души от 140-милионното население на страната. Изтъкна също така сериозните проблеми в здравеопазването и екологията и предложи мерки за решаването им.

Миналата година Владимир Путин отправи годишното си послание непосредствено преди изборите на 18 март, на които спечели четвърти президентски мандат със 76% подкрепа. Тогава той определи като основен свой приоритет грижата за благополучието на хората, а като основна заплаха за страната – изоставането. Днес той говори на фона на очертаващите се нови европейски и американски санкции срещу Русия, отлива на чуждестранни инвестиции, недоволството от увеличаването на пенсионната възраст и намаляването на доходите, повишаването на ДДС, ускорената инфлация и очаквания скромен годишен икономически растеж от около 1,3 на сто.

Путин изрази надежда, че Европейският съюз ще предприеме реални стъпки за възстановяването на нормалните политически и икономически отношения с Русия. Той подчерта партньорството на Русия с Китай в рамките на инициативата "Един пояс, един път", стратегическите отношения с Индия, продължаването на икономическото сътрудничество и политическия диалог с Япония, с цел сключването на мирен договор между Москва и Токио.

Същевременно той разкритикува решението на Съединените щати да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег под измислен предлог – нарушаване на споразумението от руска страна. Въпреки отправените критики Путин подчерта, че "Москва желае да има истински и приятелски отношения със Съединените щати" и че "всички наши действия са ответни и отбранителни по своя характер".

Годишното послание към Федералното събрание беше въведено от президента Борис Елцин. За първи път той се обърна към парламента на 24 февруари 1994 г.

Водещи

Най-четени