Атака над летището в Йемен има много убити 30.12 | 18:22

Атакуван е самолет на новосформираното правителство

От iNews.bg

Близо 27 души са убити и десетки ранени при атака на летище Аден в Йемен. Атаката е станала секунди след като на летището е кацнал самолет от Саудитска арабия, в който е било новосформираното правителството на страната, съобщава Ройтерс.

Имаше и взрив около президентския дворец. Членове на кабинета и премиерът Маен Абдулмалик са били отведени на сигурно място.

При кацането на самолет се чуха силни взривове и стрелба, казват очевидци. 

Били са хвърлени три снаряда, два в главната зала на летището и един на пистата. 

Все още не е ясно точната бройка на убитите и ранените. 

Никой не е поел отговорност за атентата. 

"Ние и членовете на правителството се намираме във временната столица Аден и всички са добрe. Страхливият терористичен акт, насочен към летището в Аден, е част от войната, която се води срещу йеменската държава и нейните велики хора", написа премиерът Маен.

Новият кабинет обединява правителството на президента Абд-Рабу Мансур Хади с южните сепаратисти, предназначени да изпълнят саудитската цел за прекратяване на враждата между съюзниците на Рияд.

Двете групи са основните йеменски фракции в базирания на юг алианс, подкрепян от Саудитска Арабия, който се борят срещу привързаното към Иран движение хути, контролиращо север, включително столицата Сана.

Водещи

Най-четени