Взрив на двигател е причинил катастрофата с руския А321 04.11 | 16:59

Доказателства има и в записите на черните кутии, чието разчитане още не е приключило

От Кристиан Костурков

Причината за падането на руския самолет Airbus A321 в района на Синайския полуостров миналата събота е взрив в единия от двигателите. Това съобщава пред египетско издание източник от комисията, разследваща катастрофата с машината на авиокомпания "Когалимавиа". Според информаторите за това свидетелстват и данните от черните кутии на самолета. Засега обаче не е ясно какво точно е причинило взрива. Това ще стане ясно на по-късен етап, когато приключат лабораторните анализи, а също и доказателствата, които ще бъдат събрани от мястото на катастрофата, предаде "РИА Новости".

Според източникът на египетското издание черните кутии не са записали никакви сигнали на пилотите за помощ или пък каквато и да било комуникация на самолета със земята по времето преди катастрофата.

Хипотезата, че на борда е имало взрив още преди машината да достигне земята, беше изказана вчера и от друг представител на разследващите – египетски съдебен медик. Според него това, че много от телата на загиналите са били силно разкъсани, свидетелства, че на самолета е имало взрив още във въздуха.

Разчитането на записите от черните кутии на катастрофиралата машина започна вчера в Кайро. Експертите започнаха да извличат данни за разговорите в пилотската кабина и за техническото състояние на самолета преди той да се разбие. Специалистите обаче предупредиха, че извличането на пълния обем данни ще отнеме време. Колко точно обаче засега не е ясно. Още в понеделник началникът на руската Федерална служба по въздушен транспорт съобщи, че кутиите са в добро състояние.

Водещи

Най-четени