Русия ще извърши аналогичен на щатския ракетен опит 23.08 | 14:04

Разпореждането е дошло лично от Владимир Путин

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на военните да подготвят "симетричен отговор", след като Вашингтон миналата седмица извърши тест със забранена досега ракета.

Путин каза, че е наредил на анализатори "да оценят нивото на заплахата за нашата страна, която беше създадена от действията на съединените щати и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор."

На правителствено заседание Путин заяви, че изстрелването в неделя на способната да носи ядрена бойна глава ракета "Томахоук” от пускова установка МК-41 е потвърдило предходните подозрения, че САЩ са планирали да поставят забранено оръжие в Европа, предаде БГНЕС. Той каза, че Москва е против поставянето на пусковите установки в Полша в Румъния, но САЩ отрекоха те да могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети "Томахоук".

"Сега фактът на нарушението е ясен и е безполезно да бъде отричан”, каза Путин. "Въпросът е как да разберем какво ще бъде поставено в Румъния и Полша?" Русия "няма да бъде въвлечена в скъпа надпревара във въоръжаването, която е разрушителна за нашата икономика", но ще трябва да "гарантира безопасността на нашия народ и нашата страна", подчерта Путин.

Вашингтон отрече, че с теста се стартира оръжейна надпревара, тъй като отрече да има планове за разработване на оръжия, способни да носят ядрени заряди.

Водещи

Най-четени