Виена се оттегля от споразумението за миграция на ООН 31.10 | 10:45

Курц обеща да направи всичко за запазването на суверенитета на Австрия

От iNews.bg

Австрийското правителство изготвя указ за отказ от участие в "Световното споразумение за миграция" на ООН. Указът вероятно ще бъде приет на правителствено заседание днес. На 10 октомври австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че правителството критикува много точки от това споразумение, предаде БНТ. Той обеща, че ще направи всичко възможно да запази австрийския суверенитет и да гарантира независимите решения на страната по въпроса за миграцията. По-рано тази година Унгария също заяви, че се оттегля от споразумението.

Световното споразумение за безопасна, регулярна и регулирана миграция беше договорено през юли от всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ.

Документът разглежда въпроси като минимизиране на отрицателните фактори на миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите, както и увеличаване на редовните мигрантски маршрути.  Споразумението не е правно обвързващо. Пактът ще бъде подписан след междуправителствената конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември 2018 г. в Маракеш.

Водещи

Най-четени