Старт на делото за екстрадицията на Асанж в САЩ 24.02 | 11:40

Съдът в Лондон започва днес изслушванията по процеса

От iNews.bg

Изслушванията по делото за екстрадицията на основателя на Wikileaks в Съединените щати Джулиан Асанж започват днес в Кралския съд на Вулич в източен Лондон, съобщи РИА "Новости", предаде БГНЕС.

Изборът на местоположение не е случаен – кралският двор на Улич се намира близо до затвора в Белмарш, където е затворен Асанж, и откъдето той ще бъде превозван всеки ден по време на процеса. Планира се изслушванията да продължат четири седмици, но прокуратурата поиска те да бъдат разделени на две части: първата седмица ще започне в понеделник и ще бъдат изслушани първоначалните аргументи на страните. През останалите три седмици – през май и началото на юни, ще бъдат разгледани доказателствата по делото и ще бъдат призовани свидетели по делото.

Очакваното съдебно решение най-вероятно няма да означава край на процеса: една от страните, най-вероятно, ще обжалва. Както наскоро отбеляза адвокатът на Асанж Дженифър Робинсън, делото може да отнеме години и да стигне до Върховния съд.

През цялото това време Асанж вероятно ще остане в затвора: Адвокат Робинсън в интервю за медиите припомни, че тъй като вече е нарушил гаранцията си, шансът на Асанж да излезе от затвора преди края на процеса е много малък.

Водещи

Най-четени