Съдът в Страсбург: Сайтовете не са отговорни за коментарите на читателите 09.02 | 17:14

Противното би означавало нарушаване на свободата на словото

От iNews.bg

Европейският съд по правата на човека реши окончателно, че уебсайтовете не са отговорни за коментарите, оставени от техните читатели. Мотивът за решението, взето в края на миналата седмица, е, че ако сайтовете бъдат считани отговорни за публикуваните в тях коментари, това би представлявало нарушение на правото на свобода на словото.

Според съда на ЕС по човешки права сайтовете не могат да бъдат съдени дори и при обидни и вулгарни коментари, стига те да не са в нарушение на закона, като например използване на "езика на омразата", съобщи ВВС.

Решението на съдийте в Страсбург идва след възникнал спор около собственика на унгарски сайт, който беше съден в родината си заради коментари на читатели под негови материали. Става въпрос за сайта index.hu, който беше съден от агент по недвижими имоти през 2013 г. заради негативното обрисуване на компанията, за която работи, в коментар под материал на медията.

В Европейската харта за правата на човека е записано, че свободата на изразяване е изконно право на всеки член на общността, като държавата може да ограничи това право единствено в случаите, в които са засегнати интересите на държавата в областта на националната сигурност, когато може да се предотврати престъпление, да се защити морала и др., припомня ВВС. Според Европейския съд в Страсбург въпросните коментари не нарушават Хартата.

 

 

Водещи

Най-четени