Война в Сирия ще има още години, накрая страната ще се разцепи на три 13.09 | 11:08

Башар Асад ще запази властта в част от териториите, противниците му и кюрдите ще имат свои

От iNews.bg

Войната в Сирия изобщо не върви към приключване. Размириците там ще продължат още дълги години. А накрая страната ще бъде разцепена на три. Това става ясно от анализ на Geopolitical Futures на Джордж Фридман. Според него съдбата на страната ще бъде подобна на тази на Ливан, който бе разтърсван от дългогодишна гражданска война.

Неотдавнашната история на Ливан дава ценни прозрения за това, какво можем да очакваме за гражданската война и бъдещето на Сирия, пише в статията, предаде БГНЕС. Ливан е много по-малък от Сирия, а етническите групи са по-равномерно пропорционални преди гражданската война. Въпреки това през 1975 г. в страната започна война - и Ливан остана във война повече от 15 години. Очакваме гражданската война на Сирия - която вече е в средата на шестата й година - да продължи поне толкова дълго.

Следвоенните години на Ливан също не са мирни. Сирия ще бъде още по-зле. Сирия е разнебитена държава и няма нужда от дипломатическо извиване на ръце или бомбардиране. Причината е проста - етнически и сектантски хаос. Не е възможно да се знае точната демографско състояние на страната днес поради боевете и миграцията, но преди войната, приблизително 68% от сирийците са сунити. От тях 10 процента са кюрди, а останалите са араби. Алевитите съставляват още 11% от общото население. Можем да приемем, че страната остава разделена между три групи: алевити, сирийски кюрди и сунитски араби.

Алевитите са лоялни към Асад, сирийските кюрди са лоялни към Отрядите за народна самоотбрана (YPG), а арабите са разделени - някои ислямисти, някои привърженици на Асад и всички се конкурират за влияние. Режимът на Асад, алевитите и другите малцинства, които настоящият президент на страната защитава, никога няма да се съгласят на демокрация в Сирия. За да се направи това, тези общности ще бъдат отворени за известни репресии от сунитските арабски сили, ако дойдат на власт. Същото важи и за сирийските кюрди, които въпреки че са най-малкото и най-новото кюрдско население в Близкия изток, са си осигурили фактическа държава за себе си и вземат колкото се може повече територии, за да се опитат да дадат стратегическа дълбочина на своите незащитима позиция на границата с Турция.

Най-вероятният сценарий е, че Сирия в крайна сметка ще бъде разделена на три основни области. Първият район ще бъде контролиран от остатъците от режима Асад, които ще запазят властта над големите градове и крайбрежните твърдини, които са основните територии на алевитите. Втората област ще бъдат сирийските кюрдски територии. Третата област ще бъде сунитска арабска територия в беззаконие. Имената на групите непрекъснато се променят, но те ще се борят помежду си за превъзходство в тези области, както и ще стартират опортюнистични атаки срещу силите на Асад и сирийските кюрдски сили.

Водещи

Най-четени