След видеоразговора Байдън-Путин! САЩ шамаросва Русия с тежки мерки заради Украйна 08.12 | 13:01

„Това, което не направихме през 2014 г., сме готови да направим сега“, заплаши американският секретар по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан, имайки предвид западния отговор на руската анексия на Крим

От iNews.bg

САЩ се зарече да наложи много тежки икономически и други мерки срещу Русия поради опасенията, че Путин ще нареди нахлуване на руски военни части на територията на Украйна. Това стана ясно след разговора между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин по конферентна връзка.

Във видеоразговора президентът Байдън e изразил тревога заради струпването на руски войски по границата с Украйна и е призовал за деескалация на напрежението. Русия твърди, че няма да нападне Украйна.

Президентът Путин е обвинил Украйна в провокация и е потърсил гаранции срещу разширяване на НАТО на изток и разполагане на оръжия близо до Русия.

Твърди се, че над 90 хил. руски войници са струпани близо до границата с Украйна. Действията обтегнаха още напрегнатите отношения между Русия и САЩ.

След разговора във вторник американският секретар по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че администрацията на Байдън подготвя специфичен твърд отговор, който ще бъде даден през предстоящите седмици, ако е необходимо.

Мерките включват икономически санкции и други действия като допълнително разполагане на войски на съюзниците в НАТО в региона и осигуряване на отбранително оборудване на Украйна.

Съливан отказа да разясни какви биха били икономическите мерки, но каза, че "Северен поток - 2" - новият газопровод, транспортиращ газ от Русия до Германия - който все още не е в експлоатация, осигурява лост за САЩ и съюзниците им.

"Ако Владимир Путин иска да потече газ през тази тръба, може би няма да иска да поеме риска да нападне Украйна", каза той на журналистите.

По-рано стана ясно, че американски официални представители са постигнали споразумение с Германия да затвори газопровода в случай на нападение.

Други възможни мерки включват рестрикции спрямо руските банки, обменящи рубли в чуждестранни валути, или дори изключване на Русия от световната финансова система за разплащания.

"Това, което не направихме през 2014 г., сме готови да направим сега", добави г-н Съливан, имайки предвид западния отговор на руската анексия на Крим.

Водещи

Най-четени