МВнР: Локдаунът в Австрия няма да попречи на българите там да гласуват 26.03 | 17:36

Според Наребдата на местните власти участието в избори е основателна причина за придвижване, уточняват от Външно

От iNews.bg

Българските граждани, гласуващи на територията на Австрия, могат да се позовават на гласуването като основателна причина за придвижване в изборния ден на 4 април 2021 г. на базата на изключението на §1, чл. 1, т. 7 от австрийската Наредба за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус (участие в избори), съобщват от пресцентъра на МВнР. 

По информация на българското посолство във Виена местните власти в населените места, където има открити избирателни секции, са уведомени от австрийското външно министерство за датата и продължителността на изборния ден, както и за адресите на съответните места за гласуване.

Местата за гласуване и адресите на общо 17-те избирателни секции в страната са публикувани на електронната страница на посолството на следния линк: https://www.mfa.bg/embassies/austria/ns2021/3719.

Обръщаме внимание, че в Австрия има установен вечерен час от 20:00 ч. до 06:00 ч., задължителен за цялата страна, а според новите изменения на мерките - за провинциите Виена, Долна Австрия и Бургенланд принципната забрана за излизане между 1 април и 6 април 2021 г. ще е 24-часова.

Във Виена са образувани общо 9 секции в различни райони на столицата, като те са най-близката възможност за упражняване на правото на глас и за гласоподавателите от Долна Австрия и Бургенланд.

Изискванията на австрийската страна към санитарно-хигиенните условия за провеждане на изборите са за спазване на действащото австрийско законодателство относно мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус, и по-конкретно:

- Задължително ползване на маска от типа FFP2 (без филтър) или тип маска със същите защитни характеристики в помещенията за гласуване;

- Поддържане на физическа дистанция не по-малко от 1,5 -2,0 метра;

- В помещението за гласуване всеки гласоподавател трябва да има на разположение 20 кв. м разстояние; ако помещението е по-малко от 20 кв. м, там може да влезе само едно лице;

- При влизане в помещението за гласуване избирателите следва да дезинфекцират ръцете си с поставения на място препарат.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, както и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на ел. адрес: amboffice@embassybulgaria.at, embassy.vienna@mfa.bg.

Водещи

Най-четени