Нова китайска „атака“ в търговската война със САЩ 06.08 | 14:04

Пекин обяви спиране на покупките на земеделска продукция от US производители

От iNews.bg

Китай обяви, че фирмите в страната са спрели да купуват земеделска продукция от САЩ. Пекин добави, че обмисля налагането на допълнителни мита върху американския внос в сферата на земеделието, за стоки купени след 3 август, пише Ройтерс, предаде БГНЕС.

Този ход представлява поредната ескалация на търговската война между двете страни с най-големи икономики в света.

Той идва в допълнение на решението на Пекин да позволи китайския юан да се обезцени над границата от 7 за един щатски долар, което се случва за пръв път от десетилетие.

В четвъртък американския президент Доналд Тръмп каза, че Китай не са изпълнили обещанието си да купят големи обеми американска земеделска продукция и ще бъдат наложени нови мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара. Това рязко сложи край на временното примирие в търговската война.

Китай е най-големият купувач на произведена в САЩ соя. Този продукт е най-ценният износ на САЩ в сферата на земеделието. Вашингтон обяви, че ще похарчи 28 милиарда долара, за да обезщети фермерите в страната за понесените загуби. Те са сред най-големите поддръжници на Доналд Тръмп и неговото управление.

Водещи