След атентата в Санкт Петрбург вече има и арести (ВИДЕО) 05.04 | 14:16

Полицията е задържала група, вербувала джихадисти

От iNews.bg

След кървавия атентат в Санкт Петербург вече има и арести. Макар да не са свързани пряко с терористичната атака, става въпрос за хора, работили по линия на радикалния ислям и тероризма. Полицията в северната руска столица е задържала шестима души, дошли от Средна Азия. Групата се е занимавала с вербуване на хора с цел извършване на терористична дейност – както в Русия, така и на територията на други държави.

От Следствения комитет на Руската федерация уточняват пред ТАСС, че арестуваните не са свързани с Акбаржон Джалилов, който извърши атентата в метрото. Въпреки това обаче от службата обещават да проверят за евентуално познанство, както и всички останали хора, с които задържаните са комуникирали.

Задържаните обаче са имали връзка с джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" (сега "Джебхат Фатах аш Шам"-бел.ред.). Официално те са дошли в Санкт Петербург, за да работят в града легално. От ноември 2015 г. обаче са започнали да се занимават и с вербовката на терористи, уточняват от следствието. В акцията по задържането им са участвали както Следствения комитет, така и ФСБ, МВР и спецслужби.

Водещи

Най-четени